7. Levendeeksport
Ved levering av levende krabbe, blir krabben sortert og bufferlagret på mottaket. Noe av krabben blir prosessert på land, og noe kan bli tatt ut til levendeeksport. Hva som blir valgt til levendeeksport, avhenger av markedet og avtaler med importører. Markedet etterspør stor krabbe med god kjøttfylling i bein og klør. Kjøttfylde fastsettes ved kokeprøver hvor en sjekker hvor stort tverrsnittareal kjøttet dekker når en kutter de største leddene på tvers etter koking. 80 prosent fyllingsgrad regnes som superior kvalitet. Etter at også Kina, verdens største marked for omsetting av levende sjømat, har åpnet for mottak av levende snøkrabbe fra Norge, er eksport blitt svært interessant. I de asiatiske markedene er den største snøkrabben best betalt og store, uskadede krabber med ryggskjoldbredde på 11,5 cm eller 700 g rund vekt og over, vil kunne være gode kandidater til levendeeksport. Erfaringsmessig utgjør krabbe av en slik størrelse mindre enn 20 prosent av fangsten, men dette vil avhenge av fangstfelt og maskeseleksjon i teinene. Figur 1 nedenfor viser sammenheng mellom ryggskjoldbredde og rundvekt på snøkrabbe.

Størrelsesseleksjon av krabbe skjer gjennom maskeseleksjon. Det er ikke krav om minste maskevidde i snøkrabbeteiner, men større og strekte masker gir færre undermåls krabber, større gjennomsnittsstørrelse og mindre sortering.
Det anbefales å ha god dialog og avtaler med landindustrien før og under fiskeriet, med hensyn til hvilke sorteringer en skal ha, spesielt ved levende eksport. Ved ønske om størrelse-sortert krabbe ved levering, bør denne skje i forbindelse med inntak av krabbe.